Racekat - hvorfor?
Hvorfor skal man dog anskaffe sig en racekat med stamtavle, når man lige så godt kan få en halv Skovkat eller kvart Perser for ingen penge i den Blå Avis? Eller endog en "ægte Skovkat" blot uden papirer?
Ingen papirer = ingen racekat
Først og fremmest skal man være klar over at en "ægte Skovkat" uden papirer er en Huskat! Der er intet galt i at være en huskat - men uanset hvilke papirer der måtte være på kattens forældre, så er en kat, der ikke selv har en autoriseret stamtavle ikke en racekat. Som man kan se nedenfor er prisen på en stamtavle så lille at den ikke kan afskrække nogen, så hvis man kan få stamtavle på sine killinger, hvorfor så ikke gøre det?
Stamtavlen er dokumentation for at katten rent faktisk er en racekat med de egenskaber der er karakteristiske for den pågældende race.
Hvis man overvejer en racekat er det formentligt fordi man ønsker en kat med bestemte egenskaber, og da de forskellige racer ikke blot er forskellige af udseende men også af sind, kan man vælge den race der passer bedst til ens ønsker og behov. Det bliver mere og mere almindeligt at folk foretrækker at anskaffe en racekat, ligesom det i mange år har været almindeligt at foretrække en racehund frem for en hund af blandet race.
Er racekatte dyre?
Som med alt andet her i verden gælder det også for kæledyr, at man som regel får, hvad man betaler for - men hvad der måske forbavser mange er, at det ikke er stamtavlen, der koster. Sådan en koster nemlig kun kr. 220,- pr. kat for en stamtavle udstedt af Felis Danica.
Det, der koster, er noget ganske andet: nemlig den omhyggeligt udvalgte ernæring til såvel hunkat som killinger, den daglige pleje og omsorg, dyrlægekontrol og vaccinationer, for slet ikke at tale om valget af sunde og raske forældre, der både har et godt og racetypisk temperament og et smukt og racetypisk ydre. Disse ting er for mange mennesker en selvfølge, hvis de skal købe en hund, mens det kan være svært at acceptere, at de samme ting spiller ind for kattens vedkommende. Og så har vi endda slet ikke regnet alle de øvrige omkostninger med: anskaffelse af forældrekattene, udstillinger, vaccination af forældrene etc. Der er mange omkostninger forbundet med at holde kat, og set over hele kattens liv er anskaffelsesprisen kun en lille del.
Der er naturligvis intet i vejen med at skaffe sig en (næsten) gratis huskat fx fra et af de mange internater, men ønsker man en kat, der ser ud og opfører sig på en bestemt måde, må man være indstillet at betale for kvalitet.
Norsk Skovkat - ikke som de andre
Alle racekatteejere vil fortælle, at deres race er helt specielt - det gælder selvfølgelig også skovkatte-ejere. Det er en ret så ny race - godkendt til certifikat-status i 1976 og fra 1.1.1977 en stadig hyppigere gæst på udstillingerne.
Skovkatten stammer, som navnet angiver, fra Norge, og er vel dybest set en langhåret gårdkat, der gennem naturlig udvælgelse har tilpasset sig livet langs de Norske kyster. Deres pels giver dem en fremragende beskyttelse imod et vådt og koldt klima, og hvis man får en kat med den pels, kræver den ikke meget pelspleje i det daglige, selvom den meget gerne tager imod hjælp i fældeperioden i det tidlige forår, hvor den tætte underuld kan have en tendens til at filtre. En god stålkam med lange tænder er det helt rigtige i den situation. Men ellers er det som regel tilstrækkeligt at rede den igennem en gang om ugen, for at sikre at katten er vant til kammen. Har man lyst til at udstille sin kat, kan det kræve noget mere pelspleje at sikre, at katten præsenterer sig bedst muligt.
Af temperament er den meget social og holder helst styr på sine mennesker. Den er ikke voldsomt imponeret af lukkede døre mellem sig og sit yndlingsmenneske. Den er typisk ikke en skødekat, men ligger gerne ved siden af, så den nemt kan få det kæl, den har brug for.
Det er ikke noget problem at have flere skovkatte sammen, da de typisk er ret rummelige overfor andre katte.
Vil du læse meget mere om skovkatten, så prøv at kigge på hjemmesiden for Norsk Skovkattering, der er en specialklub for ejere af Norske Skovkatte.