Racekat – hvorfor

Hvorfor skal man dog anskaffe sig en racekat med stamtavle, når man lige så godt kan få en halv Skovkat eller kvart Perser for ingen penge i den Blå Avis? Eller endog en "ægte Skovkat" blot uden papirer?

Først og fremmest skal man være klar over at en "ægte Skovkat" uden papirer er en Huskat! Der er intet galt i at være en huskat - men uanset hvilke papirer, der måtte være på kattens forældre, så er en kat, der ikke selv har en autoriseret stamtavle, ikke en racekat. Som man kan se nedenfor er prisen på en stamtavle så lille, at den ikke kan afskrække nogen, så hvis man kan få stamtavle på sine killinger, hvorfor så ikke gøre det?

Stamtavlen er dokumentation for at katten rent faktisk er en racekat med de egenskaber der er karakteristiske for den pågældende race.

Hvis man overvejer en racekat er det formentligt fordi man ønsker en kat med bestemte egenskaber, og da de forskellige racer ikke blot er forskellige af udseende, men også af sind, kan man vælge den race, der passer bedst til ens ønsker og behov. Det bliver mere og mere almindeligt, at folk foretrækker at anskaffe en racekat, ligesom det i mange år har været almindeligt at foretrække en racehund frem for en hund af blandet race.

Er racekatte dyre?

Som med alt andet her i verden gælder det også for dyr, at man som regel får, hvad man betaler for - men hvad der måske forbavser mange er, at det ikke er stamtavlen, der koster. Sådan en koster nemlig kun kr. 220,- pr. kat for en stamtavle udstedt af Felis Danica.

Det, der koster, er noget ganske andet: nemlig den omhyggeligt udvalgte ernæring til såvel hunkat som killinger, den daglige pleje og omsorg, dyrlægekontrol og vaccinationer, for slet ikke at tale om valget af sunde og raske forældre, der både har et godt og racetypisk temperament og et smukt og racetypisk ydre. Disse ting er for mange mennesker en selvfølge, hvis de skal købe en hund, mens det kan være svært at acceptere, at de samme ting spiller ind for kattens vedkommende. Og så har vi endda slet ikke regnet alle de øvrige omkostninger med: anskaffelse af forældrekattene, udstillinger, vaccination af forældrene etc. Der er mange omkostninger forbundet med at holde kat, og set over hele kattens liv er anskaffelsesprisen kun en lille del.

Der er naturligvis intet i vejen med at skaffe sig en (næsten) gratis huskat fx fra et af de mange internater, men ønsker man en kat, der ser ud og opfører sig på en bestemt måde, må man være indstillet at betale for kvalitet.

Scroll to top